אלימות כלכלית הינה דרך שליטה נוספת בנשים הסובלות מאלימות בביתן.
חייה של נפגעת אלימות כלכלית, יתאפיינו ב:
- נטילת כספה של האישה.
- ניהול האישה דרך הענקת קצבה חודשית מוגבלת במזומן.
- יצירת אווירת איום תמידית ותחושת משבר כלכלי.
- העברת נכסים משותפים על-ידי בן הזוג ללא ידיעת האישה.
- מניעת האפשרות של האישה לצאת לעבודה.
"זמינות בנקאית" הינה היא אמנה וולונטרית, שגובשה ע"י הפיקוח על הבנקים ביחד עם איגוד הבנקים והמערכת הבנקאית וארגונים חברתיים ומטרתה לתמוך בצמצום תופעת אלימות כלכלית נגד נשים נפגעות אלימות, השוהות במקלטים ובדירות מעבר. באמנה מוגדרים שירותים בנקאים שינתנו לנשים הנפגעות, בכדי לסייע להן לסלול את דרכן לעצמאות כלכלית.
כעת, הורחבו השירותים הבנקאיים במסגרת האמנה, והם ינתנו לנשים לפרק זמן נוסף, גם לאחר עזיבתן את המקלט או דירת המעבר.
האמנה המורחבת כוללת עתה גם את הדברים הבאים:
- יצירת תהליך "הערכה ומיצוי זכויות פיננסי" – כחלק מתהליך הקליטה הראשוני המתבצע כשאישה חדשה מגיעה למקלט תעבור האישה גם מיפוי הכולל סדרת שאלות מנחות שמטרתן לסייע בבירור פרטים ממוקדים ורלוונטיים, אודות מצבה הפיננסי של האישה והזכויות המגיעות לה על מנת שתוכל לקבל את המענה המהיר והמותאם ככל הניתן לצרכיה.
- הרחבת זמן החלת האמנה – עיקר הפעילות במסגרת האמנה תעשה במהלך שהותן של הנשים במקלטים, אולם בשל החשיבות ביצירת רציפות בתהליך היציאה לעצמאות פיננסית, עם יציאתן של הנשים מהמקלט ימשיכו המוסדות הפיננסיים לתמוך בהן באמצעות האמנה במהלך שנה נוספת, לאחר יציאת האישה מהמקלט, או למשך חצי שנה לאחר יציאת האישה מדירת המעבר. הרחבה זו היא פרי יוזמה של עמותת "רוח נשית", המסייעת לנשים בשלב יציאתן מהמקלט.
- "בנק מאמץ מקלט" – במטרה להגביר את המודעות הפיננסית, הן של הנשים נפגעות האלימות השוהות במקלטים ובדירות מעבר והן של אנשי הצוות במקלטים, הבנקים וחברות כרטיסי האשראי החליטו לקחת על עצמם במסגרת אמנה זו לסייע בתחום הידע הפיננסי במקלטים. במסגרת זו תתקיים, אחת לתקופה שתקבע בין המקלט לבין המוסד הפיננסי, הרצאה בנושאים פיננסיים שונים.