אין מוצר צריכה בסיסי יותר ממים. האם ניתן לחסוך גם בו?
ההוצאה על מים תופסת נתח משמעותי מסך ההוצאות החודשיות של המשפחה. מעבר לחיסכון בכיס, חיסכון במים הוא גם הזדמנות לשמור על הסביבה.
חשבון המים מורכב מחישוב הצריכה הפרטית של מספר הנפשות בבית. כל תושב זכאי לצרוך 3.5 מ"ק מים בחודש לפי תעריף נמוך. צריכה מעבר לכך מחויבת לפי תעריף גבוה יותר. בודקים מול תאגיד המים המקומי שמספר הנפשות בבית מעודכן.
חשוב לדעת: בשנים האחרונות ניתנו לא מעט הנחות בחשבון המים לאוכלוסיות שונות שקשה להן לעמוד בהוצאות המים המתייקרות, לבירור הזכויות.
מעקב ובקרה על חשבון המים שלכם עשויים לחסוך לכם כסף רב. למדריך של המועצה לצרכנות לקריאה של חשבון המים.
ישנן מספר פעולות אשר יכולות לעזור בהקטנת הצריכה הביתית ולקצץ את ההוצאה הכוללת בסכום לא מבוטל:
1. הבנה להיכן המים זורמים
על פי רשות המים צריכת המים היומית מתפלגת באופן הבא:
הדחת אסלות – 60-55 ליטר (35%).
רחצה – 60-55 ליטר (35%).
שתייה, בישול והדחת כלים – 30 ליטר (20%).
כביסה וניקיון – 8 ליטר (5%).
גינון – 8 ליטר (5%).
2. התקנת חסכמים בכיורים, במקלחות ובברזים המשותפים בבניין.
חסכם הוא התקן המותקן על פתחי צינורות מים וגורם לוויסות ולהפחתת צריכת המים. החסכם אינו פוגע בעוצמת הזרם, אלא רק מקטין את צריכת המים, וחוסך כשליש מהצריכה היומית הממוצעת.
3. שימוש חסכוני במכונת הכביסה ובמדיח הכלים
- יש לבחור בתכנית מתאימה.
- יש להפעיל את המכונה בקיבולת מלאה בלבד.
4. טיפול בנזילות ובדליפות
נזילה של טיפה בשנייה מבזבזת עשרות ליטרים בחודש. מקומות מועדים לנזילה הם גינות ואסלות (לתוך האסלה עצמה). כדי לאתר ולטפל בנזילות יש לפעול בדרכים הבאות:
- יש לסגור את כל הברזים בבית ובגינה. אם ישנה תנועה במד המים של הבית סימן שישנה נזילה. נזילה מברז ניתן לפתור לרוב על ידי החלפת גומייה.
- נזילות בשירותים: יש להניח נייר באסלה. אם הוא נרטב סימן שיש נזילה. גם רעש קבוע של זרימת מים לאחר ההדחה מלמד על נזילה. נזילה ממיכל ההדחה ניתנת לפתרון, בדרך כלל, על ידי החלפת האטם בתחתית מיכל ההדחה. במקרה של נזילה שלא ניתן לתקן בעצמנו, מומלץ להזמין איש מקצוע.
5. חצי מיכל הדחה בשירותים כשאפשר
יש להקפיד להשתמש בידית לחצי מיכל, לרוב זה מספיק. אפשר להקטין את הכמות במיכל ההדחה על ידי מילוי בקבוק במים, סגירתו בפקק והכנסתו למיכל. בגלל הנפח שתופס הבקבוק יש במיכל פחות מים. נוסף על כך, ניתן להקטין את כמות המים על ידי סגירה חלקית של הברז הפנימי שנמצא בתוך המיכל.
דרכים נוספות לחסכון במים
- ניתן להשאיר גיגית בכיור המטבח ובכל פעם ששוטפים כלים או אפילו שותים מים, המים יישמרו בגיגית ותוכלו לנצלם להשקיית הגינה.
- ניתן לאסוף בדלי את המים הזורמים בעת שמחכים להגעת המים החמים במקלחת. הם יוכלו לשמש לכביסה ביד, לשטיפה, להשקיה ועוד.
- כשאפשר, סוגרים את הברזים במהלך השימוש. כמו בעת צחצוח שיניים, סיבון במקלחת או שטיפת כלים. בזמן צחצוח שיניים כדאי לסגור את הברז בין שטיפה לשטיפה.
- ניצול מי מזגן: ניתן להשתמש במים שיוצאים מהמזגן להשקיית גינה, שטיפת ריצפה ושטיפת רכב. ניתן להשתמש במים אלו למגהץ, אך יש לשים לב לכך שמדובר במים מזוקקים ועל כן הם אסורים לשתייה.
- שטפו את האוטו בדלי וסמרטוט ולא בצינור.
- משקים את הגינה בשעות הלילה ולפנות בוקר, כשרמת האידוי נמוכה. כך תצרכו פחות מים ותייעלו את ההשקיה. העדיפו שתילת צמחים שאינם מחייבים השקיה מרובה, משתמשים במזלף במקום בצינור להשקיית עציצים.בדקו אפשרות להניח דשא סינתטי במקום דשא רגיל שידוע כזולל מים גדול.
לסיכום: גם במים ניתן וצריך לחסוך. זה טוב לכם וטוב למדינה.