מהו חוק המזומן ולצורך מה נחקק?
החוק לצמצום השימוש במזומן קובע הגבלות לתשלום במזומן ובשיקים סחירים לאנשים פרטיים ולעסקים.
החוק נחקק כדי להקטין את אחוזי הפעילות הכלכלית בשוק "השחור" ונכתב בהתאם להמלצות וועדת 'לוקר' – הוועדה לצמצום השימוש במזומן במשק הישראלי. הוועדה טענה, שהמזומן והשיקים הסחירים הנם אמצעי תשלום "אנונימיים" (לא ניתן לזהות את זהות המשתמשים בהם), ואינם מפוקחים על ידי הרשויות. לכן, הם מאפשרים העלמות מס, הלבנות הון ומימון פעילות טרור. הוועדה המליצה על מתווה לצמצום הדרגתי של השימוש במזומן ובאמצעי תשלום מבוססי נייר אחרים, ובמקביל קידום והגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים.
מאז כניסת החוק לתוקף ב 2018, נמצאה מגמת ירידה בדפוסי גידול המזומן, שנבלמה עם פריצת משבר הקורונה, וכן נמצא המשך גידול בשימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים כתחליף למזומן שנמשכת בשנים האחרונות. לפיכך, וכדי להגשים את תכלית החוק למאבק בהון השחור, הוחלט להפחית סכום התקרות, אשר תיכנס לתוקף ב-1 באוגוסט 2022.
איפה זה פוגש אותנו?
החוק מבדיל בין עסקה בין אנשים פרטיים לעסקה בין אדם פרטי לעסק, וקובע הגבלות לשימוש במזומן ולשימוש בשיקים:
עסקה בין אדם פרטי לעסק |
עסקה בין שני אנשים פרטיים |
|
הגבלות מזומן | במקרה שסכום הקניה הוא עד 11,000 ₪ – ניתן לשלם את מלוא הסכום במזומן. החל מאוגוסט 2022 – 6,000 ש"ח במקרה שסכום הקניה הוא מעל 11,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן עד 10% מסכום הקניה* |
במקרה שסכום הקניה הוא עד 50,000 ₪ – ניתן לשלם את מלוא הסכום במזומן. החל מאוגוסט 2022 – 15,000 ש"ח במקרה שסכום הקניה הוא מעל 50,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן עד 10% מסכום הקניה |
הגבלות שיק סחיר | עסק לא יכול לתת או לקבל שיק בכל סכום, כאשר שם מקבל התשלום אינו מופיע עליו. האיסור מוטל על כותב השיק, בין אם הוא עסק או אדם פרטי, ועל מקבל השיק. | אדם פרטי לא יכול לתת או לקבל שיק בסכום של מעל 5,000 ש"ח, כאשר שם מקבל התשלום אינו מופיע עליו. האיסור מוטל על כותב השיק ועל מקבל השיק. |
הגבלות המזומן מתייחסות לעסקאות, לשכר עבודה, לתרומה או להלוואה (למעט הלוואה שנותן גוף פיננסי מפוקח). בנוגע למתנה, ההגבלה תחול מסכום של 50,000 ₪.
בנוגע להסבת שיקים – בכל מקרה, חל איסור להסב שיקים או לקבל שיקים מוסבים, כאשר השם ומספר הזהות של המסב (מי שקיבל את השיק, ובמקום לפדות אותו, הסב אותו לגורם אחר) לא מופיעים על גבי השיק.
בשיקים שסכומם גבוה מ10,000 ש"ח, מותרת הסבה אחת בלבד בין לקוחות פרטיים/בתי עסק, כאשר גם השם ומספר הזהות של הנסב (מי שקיבל שיק שהוסב לפקודתו) נדרשים להיות רשומים על גב השיק. (ראה/י תדפיס שיק חדש בחלק האחרון).
ניתן להסב מעבר לפעם אחת אם בהיסב השני השיק הועבר לתאגיד בנקאי, לבנק הדואר או לבעל רישיון למתן שירותי פיקדון ואשראי לשם פירעונו.
*לדוגמא – אם אדם רוצה לרכוש מקרר שמחירו 15,000 ₪, מאחר שסכום העסקה הוא מעל 11,000 ₪, הוא לא יכול לשלם את כל הסכום במזומן, אלא סכום של עד 1500 ₪ (10% מסכום העסקה).
חישוב הסכום המירבי המותר לשימוש במזומן – חישוב בעזרת סימולטור של רשות המיסים בישראל
מה צפוי לעובר על החוק?
עד אוקטובר 2019, לא יוטל קנס על מי שיפר את מגבלות המזומן בפעם הראשונה, זאת כדי לאפשר לציבור תקופת הסתגלות. לאחר מכן, נקבע מדרג של קנסות, הן על המשלם והן על המקבל. כמו כן, כאשר אדם מנסה להתחמק מהאיסורים הקבועים בחוק, הוא עובר על עבירה פלילית של מעשה מרמה והוא עלול להישפט לשלוש שנות מאסר.
למי החוק לא תקף?
הגבלות החוק לא חלות על:
- תשלום במזומן בין קרובי משפחה (ילדים בוגרים, הורים וסבים), מלבד תשלום של שכר עבודה, שההגבלות בחוק תקפות לגביו.
- פעילות גמ"חים (לשנתיים הקרובות)
- עסקאות עם תושבי הרשות הפלשתינית (ל3 השנים הקרובות)
- תיירים – כאשר אחד מהצדדים בעסקה הוא תייר, המגבלה תחול רק מסכום של 55,000 ₪. כלומר, עד הסכום הנ"ל ניתן לשלם את כל סכום הקניה במזומן. בעסקה בעלות גבוהה יותר מ55,000, ניתן לשלם עד 10% – עד 5500 ₪.
אז איך נשלם?
במהלך השנים האחרונות מקדם בנק ישראל נושאים רבים במערך התשלומים, ביניהם את תחום כרטיסי החיוב – על מנת לאפשר חלופה לשימוש באמצעי תשלום מבוססי נייר אנונימיים שהשימוש בהם מוגבל על פי החוק.
כרטיסי החיוב – כרטיס דביט: כרטיס שבהעברתו מתבצע חיוב מידי של חשבון העו"ש של הלקוח. בניגוד לכרטיס אשראי רגיל, כרטיס דביט לא נותן אשראי ללקוח והוא אינו יכול לשלם מעבר למה שקיים אצלו במסגרת העו"ש. כמו כן, לא ניתן לבצע עם הכרטיס תשלומים.
דרכים נוספות לתשלום:
- העברה בנקאית – העברת כסף בין שני חשבונות בנק, דרך האזור האישי באתר או באפליקצית הבנק של המשלם. כדי לבצע העברה, הלקוח צריך להיות בעל הרשאה לביצוע פעולות לצד ג'. ניתן לקבל הרשאה דרך האתר, האפליקציה או בפניה לסניף הבנק.
- העברה בנקאית זהב – העברה בנקאית שמתבצעת ונראית בחשבון באותו יום עסקים. בשל כך אינה ניתנת לביטול.
- ביט (של בנק הפועלים), PayBox (של בנק דיסקונט), PepperPay (של בנק לאומי) – אפליקציות סלולריות להעברת כספים בין אנשים. הסכום שהועבר יורד ממסגרת כרטיס האשראי של הלקוח. ישנה הגבלה על הסכום היומי אותו ניתן להעביר באמצעות האפליקציה וכן יש הגבלה חודשית.
בנק ישראל פועל גם ליישום סעיפי חוק מזומן המתייחסים לשיקים. לכן פעל הבנק לעדכון התקן על פיו מודפסים שיקים בישראל, כך שבשיק המודפס ללא הגבלה של "מוטב בלבד", תתווסף טבלה בגב השיק אשר תנחה את המשלם או המקבל לגבי המידע שהם נדרשים לציין. השייקים יכנסו למערכת במהלך השנה (מידע נוסף בנושא הפורמט החדש של השיקים)