כיצד בעלי עסקים קטנים יכולים להתמודד עם סגירת העסק או ירידה בהכנסות?
- עכשיו, עוד יותר מתמיד חשוב לעבוד עם תקציב! שימוש בתקציב מאפשר לבקר את ההוצאות ולמצמצם אותם לרמה שתאפשר לצלוח את התקופה הקשה. עברו על כל סעיף ומנעו בזבוז משאבים.
- צמצום עלויות ההעסקה
- ניתן להוציא עובדים לחל"ת,
- להחליט באופן משותף על צמצום שעות העבודה
- לפטר (לא מומלץ).
לכל אפשרות יתרונות וחסרונות ויש לבדוק את המתאימה לעסק שלכם. שימו לב לכל ההטבות והתמיכות שעובדים יכולים לקבל מהממשלה. וודאו שהעובדים לא נפגעים באופן מהותי מצמצום השעות או היציאה לחל"ת כדי שיוכלו לחזור לעבודה מלאה בסוף התקופה.
- השתמשו ברזרבות החירום אם יצרתם כאלו בעבר. אם לא, למדו מהמשבר ותצרו כזה עבור המשבר הבא.
מהם ההטבות והזכויות מטעם הממשלה? איפה אפשר להתעדכן?
- אתר כל זכות פתח אזור מיוחד עבור מידע בעקבות הקורונה. יש באזור הזה עמוד נפרד עבור זכויות פרילנסרים/עצמאים וכן עמוד נפרד עבור לעסקים.
- תמצאו שם למשל – שלוש הטבות לדוגמא: הלוואות מטעם המדינה, דחיית מועד הדיווח והתשלום של המע"מ, הקלה בהוצאת עובדים לחל"ת – מתן אפשרות לעובדים לקבל דמי אבטלה עם החל"ת ארוך מ-30 יום.
העסק מושבת? בהאטה? מה לעשות?
- ההיסטוריה הכלכלית מראה לנו שאחרי ירידה בביקוש בזמן משבר יש גידול בביקוש שלעיתים אף מפצה על חלק מהירידה. חשוב להתכונן לכך ולנצל את הזמן הפנוי להכנת העסק לתקופת ההתאוששות.
- עשו סדר בתקציב הביתי – זכרו שמטרת העסק היא משכורת עבור הבית. חיסכון ויעילות בבית יכולים לסייע לעסק בהקטנת המשכורת כשצריך. אז פנו אלינו לפעמונים. אנחנו גם מציעים ייעוץ עסקי בסיסי כחלק מהטיפול בבית.
- לאחר החזרה לשגרה, פנו למעו"ף והצטרפו לקורס לעסקים קטנים – למעו"ף יש יועצים בתחומים רבים: שיווק, תפעול, כספים, עיצוב תעשייתי, ייעוץ פנסיוני, הקמת עסק ועוד.
מה עוד אפשר לעשות בזמן שהתפנה?
- בעסק קטן פעמים רבות אנחנו עובדים כל השנה ובלי הפסקה. נצלו את הזמן וטענו מצברים כך שתוכלו לחזור לפעילות בזינוק, הקדישו זמן למשפחה.
- מעבר לניהול אקטיבי – חשבו על העסק
למדו מהם נקודות התורפה שלו – איך ניתן להתגבר עליהן למשל:- רכשו ידע ניהולי חסר – להבין את הצד הטכני של העסק זה רק חצי מהנדרש בעסק מצליח
- האם השיווק ממוקד?
- סדרו את המלאי
- הכשירו עובדים בידע חסר
- חשיבה אסטרטגית על כיוון העסק ובניית תכנית עבודה לביצוע לאחר המשבר
מהו ניהול אקטיבי?
- 7 תחומי הניהול בעסק מטופלים כראוי? טכני/תפעול/שיווק/כספים ו-כ"א/מחשוב/בקרת איכות. מעליהם ניהול מנכ"ל: אסטרטגיה/חלוקת משאבים/ניהול סיכונים/פיקוח
- 7 כלי ניהול: אקסל (לתקציב/תזרים מזומנים וכו), פגישות חודשיות, רישום ומעקב, יעדים מספריים עם תאריך ואחראי, יומן דיגיטאלי, אקסל, שימור-שיפור.
לסיכום, זו תקופה מאוד מאתגרת אבל ככל הנראה קצובה בזמן. זכרו זאת והתכוננו לתקופת ההתאוששות שאחרי.
נכתב ע"י אלעד אפרתי – בעברו היה סמנכ"ל בהיי טק, יועץ עסקי לעסקים קטנים ובינוניים, וכיום מנהל אזור הוידאו של פעמונים. בעל תואר שני במנהל עסקים.