אנחנו עומדים בפני אחד החגים הגדולים בחגי ישראל שמאופיין בהתחדשות, בניקיונות יסודיים, במפגשים משפחתיים מרובי משתתפים המכילים בתוכם ארוחות חג, מתנות, בילויים ועוד.
חג הפסח הקרב ובא יהיה אחרת, שונה לחלוטין ומחייב את כולנו לחשב מסלול מחדש. אנו נמצאים בשעת חירום ועלינו להיערך מחדש ולהתנהל אחרת על מנת לשמור על יציבות ככל האפשר ולמזער נזקים. כולנו מחוייבים, לעצמנו ולבני משפחתנו, להיות צרכנים נבונים ולבחון מחדש את הצרכים האמיתיים של שעה זו.
החג הקרוב לא יהיה דומה כלל לחג הפסח כפי שאנחנו מכירים מאז ומתמיד. נתחיל מכך שלא נוכל לצאת לטייל ולבלות במהלך ימי חול המועד, לא נוכל לצאת למרכזי קניות להתחדש בביגוד והנעלה ובקניית מתנות לכל המשפחה ולחברים (גם כך רוב החנויות סגורות והיציאה מהבית מסכנת את בריאותנו) ולא נוכל להסב לשולחן החג עם המשפחה המורחבת, כולל ההורים המבוגרים כבכול שנה (הרי לא נרצה לסכן אותם ואת עצמנו).
צו השעה קורא לנו להישאר בבתים ולחגוג עם המשפחה המצומצמת בלבד ולכן, כדאי (אולי אפשרי) לחגוג את החג "בקטן", בצניעות. במציאות העכשווית אנחנו לא צריכים להרשים אף אחד. לא בתבשילים, לא בביגוד, לא במתנות ולא בעריכת השולחן.
בנוסף, צו השעה קורא לנו להיערך גם מבחינה כלכלית ולבחון מחדש את מצבנו.
להלן מס' שאלות שתעזורנה לנו לעצור לרגע, לחשב מסלול מחדש, להגדיר סדרי עדיפויות ולבחון מה באמת הכרחי לנו ומה לא, או מה כן, אבל בפחות.
כשאנו רוצים לרכוש מוצר כלשהו – מזון, ביגוד, קישוט לבית או מתנה, נשאל את עצמנו:
- האם אני באמת צריך/חייב לקנות את המוצר ולא יכול להסתדר בלעדיו במצב הנוכחי ?
- האם אני רוצה לקנות כי כך אני רגיל שנים…..?
- האם אני יכול השנה להתגמש ולהסתדר עם מה שיש לי בבית כדי להקטין הוצאות לטובת היום שאחרי המשבר?
ועכשיו לעיקר:
איך להתמודד עם הוצאות חג הפסח בתקופת הקורונה
עורכים רשימה ואז קונים
לפני שאתם עורכים את רשימת קניות לחג, בידקו את מלאי המוצרים בארונות המטבח, במקרר ובכלל. ייתכן מאוד ורכשתם הרבה מעבר למה שבאמת הייתם צריכים (מהפחד הלגיטימי שניכנס להסגר). ייתכן גם שחלק מהמוצרים הסגורים כשרים לפסח ואין צורך לקנות מהם עוד. בתום הבדיקה המקיפה המתבקשת הזו, הכינו רשימה מפורטת של מוצרים שחיוניים ונחוצים לכם לחג. לנוחיותכם, היעזרו ברשימת הקניות המצורפת.
מתכננים את הארוחות
תכננו מראש את ארוחות החג, היעזרו בטבלאות המצורפות.
להורדת רשימת קניות ודף תכנון ארוחות חג- תספרו כמה אנשים ישתתפו בארוחות (מבוגרים וילדים) כמה ארוחות מתוכננות? יש לקחת בחשבון גם את ארוחות חול המועד כולל ארוחות בוקר וערב.
- תבנו תפריט מפורט לכל יום ואת הקניות תעשו בהתאם לתפריט .
- תרכשו אך ורק את הכמות הנדרשת למספר האנשים. אין טעם להגזים, כדי שלא ייזרק אוכל לאשפה.
- תחשבו אילו מוצרי מזון וציוד נדרשים באמת עבור הארוחות המתוכננות והכינו רשימת קניות מרוכזת ומסודרת.
- תזכרו שגם בחול המועד הסופרים פתוחים ותוכלו לעשות השלמות. חשבו באילו קטגוריות ניתן לחסוך: מוצרי ניקיון, מזון, ביגוד וכד'.
מגיעים מוכנים למסע בסופר וקונים רק מה שבאמת צריך
הקניות בסופר הופכות בתקופת החגים למסע מורכב אשר לרוב מסתכם במאות שקלים (ואף יותר). הגיעו לסופר מצויידים ברשימה שהכנתם והיצמדו אליה. אל תתפתו למבצעים אלא אם כן המוצר רשום ברשימת הקניות שלכם ויש בו צורך אמיתי. זכרו לשאול את השאלות שבתחילת הכתבה. במידה ואתם מעוניינים לקנות מוצר מסוים במבצע, חשוב לשים לב לתאריך התפוגה.
הגיעו לסופר שבעים, נינוחים וללא ילדים. אל תסכנו את בריאותם. במהלך הקנייה יש לחפש במדפים הנמוכים, שם נמצאים המוצרים הזולים ביותר בקטגוריה. בדקו את הכמות ביחס למחיר ואל תתרשמו רק מגודל האריזה.
מעבר לכך, מומלץ לא לקנות בתשלומים על מנת לא לאבד שליטה על ההוצאות. הרי גם בחודש הבא נצטרך לקנות אוכל. אם בכל זאת החלטתם לחלק את הקנייה בתשלומים, מומלץ לבצע רישום מתאים בדפי מעקב ההוצאות שלכם ולפרוס לכמה שפחות תשלומים.
בנושא הכשרות – להתייעץ עם הרב
כדאי לשאול את הרב לפני קניית מוצרים בהכשרים מהודרים. ישנם דברים שכלל אינם צריכים הכשר לפסח ולכן, אין צורך לקנות חדשים ואפשר להשתמש בקיים. ראו ערך – חומרי ניקוי, כלים חד פעמיים. ישנם מוצרים שלדעת חלק גדול מהרבנים לא דורשים כשרות לפסח, כמו מוצרי קוסמטיקה, תרופות (לא מתוקות) ובכל מקרה, אין צורך לזרוק מוצרים אלו ואפשר לשמרם לימים שאחרי החג. התייעצו עם הרב שלכם – יש להניח שתוכלו לחסוך לא מעט.
אל תזרקו את כל המוצרים שאינם כשרים לפסח. הרבה מוצרים אינם מתקלקלים ואפשר לאחסנם בארון/ ארגז, להכניס למכירת חמץ ולהשתמש לאחר הפסח.
מתקצבים מראש את המתנות לחג
לקראת החג, אנו רגילים לקנות מתנות – לבן או בת הזוג, להורים, לילדים ולאחרים. מאחר והשנה אנו חוגגים את החג במתכונת מצומצמת והמצב הכלכלי לא "מזהיר", נשאל את עצמנו – "האם הכרחי לקנות מתנה? אם כן, למי והאם נוכל להסתפק במשהו צנוע? היות וכל מרכזי הקניות סגורים ואין באמת אפשרות לצאת ולקנות, אולי נוכל להכין מתנה מקורית עם ברכה מושקעת מכל הלב – לפעמים זה שווה יותר.
לגבי האפיקומן – הוא חלק בלתי נפרד מהחג, ועבור הילדים אפילו החלק הכי מרכזי שמחכים לו כל השנה. לכן, זה הזמן להיות יצירתיים ולחפש רעיונות חדשים למתנת האפיקומן. אם לא מצאתם, תוכלו להחליט עם הילדים שדוחים את המתנה לימים שאחרי…. יש משפחות שההורים מחליטים יחד עם הילדים על סכום כסף מראש, אך יש להישאר במסגרת התקציב עליו החלטתם מראש.
מתכננים פעילות ביתית
השנה לא נוכל לצאת לטיולים, נופשים וכד', לכן, כדאי להיערך ולחשוב על פעילויות אחרות שניתן לעשות בבית שעוד לא עשינו עד היום כמו: פיקניק בסלון או בחצר הבית אם יש. בניית אוהל, צפייה משותפת בסרט קולנוע, בטלוויזיה הביתית עם פופקורן (לאוכלי קטניות), משחקי קופסא, קלפים. חידונים לפסח וכד'.
חוסכים במים גם כשמנקים
נקיונות פסח מאופיינים בשימוש מוגבר במים לצורך שטיפה וניקיון יסודי של הבית. חשוב לזכור, כי חיסכון במים יכול להיות משמעותי עבור הכיס שלנו וגם עבור הסביבה. לכן, רצוי לשטוף את הרכב ואת המרפסת באמצעות דלי ולא באמצעות צינור. ודאו כי בבית מותקנים חסכמים בכל הברזים והקפידו להפעיל מכונת כביסה ומדיח כלים רק כאשר הם מלאים.