חסכו
חיסכון מאפשר לנו חופש כלכלי; להגשים חלום, לקנות את מה שרוצים, ואת היכולת להתמודד בצורה טובה יותר עם הוצאות לא צפויות. חשוב לחסוך כדי להיערך להוצאות גדולות עתידיות (בר מצווה, לימודים), או לשינויים בהכנסות – בלי להיכנס למינוס. בחיסכון אנחנו שמים בצד משהו קטן היום כדי שיהיה לנו קל יותר מחר.
אמרו לא להלוואות
יש לכם מינוס בבנק? אתם לא לבד! מסקר "פעמונים" עלה כי אחד מתוך שלושה ישראלים לקח הלוואה בשנה האחרונה – בעיקר לכיסוי המינוס בבנק. ההלוואה הפכה למכת מדינה – תשדירים, פרסומות ומסרונים הקוראים לנו לשעבד את העתיד בשביל ההווה. לפני לקיחת הלוואה בדקו האם אתם באמת זקוקים להלוואה.
התמקחו
אל תקבלו כגזירת שמים את גובה העמלות הריביות והפיקדונות בבנק, את המחיר שאנחנו משלמים לספק הכבלים, הלוויין, הסלולר או האינטרנט, גובה דמי הניהול בביטוח, ואת המחיר שדרש המוכר כשקניתם מכשיר חשמלי.
אל תתביישו! תתמקחו ותצליחו לחסוך בדרך זו מאות שקלים בשנה.
קראו את האותיות הקטנות
בדקו עד מתי המבצע, שאלו אם המחיר כולל הרכבה או הובלה, בדקו אם הקופון מעניק הנחה גם בסופי שבוע. בררו מה הם תנאי הביטול לפני שאתם ממהרים לקחת את הילד/ה מהחוג ולחתום בלי לראות על מה.
השוו
צאו לקניות בחכמה מצוידים ברשימה מוכנה, בדקו את עלות הסל השבועי בכמה סופרים באזור שלכם, אל תלכו מתוך הרגל לסופר או למכולת השכונתית היקרה.
השוו את קריאת המונה שבחשבון של חברות החשמל/מים/גז למספר שבמונה שלך.
פתחו
פתחו את ההודעות מהפנסיה, מהבנק ואת המכתבים מקופת הגמל וקרן ההשתלמות בין אם הם מגיעים אליכם בדואר ובין אם מגיעים בדואר אלקטרוני. כמחצית מאתנו לא קוראים את החשבונות לתשלום המגיעים אלינו. רבים מאיתנו מתעלמים מהחשבונות מפני שאלה אינם מובנים לנו. אם תפתחו – תבינו. אלה שכן בודקים את החשבונות שלהם – מוצאים מדי שנה חיובי יתר בהיקף בלתי נתפס של אלפי שקלים.
שאלו
הפקיד בבנק אומר לנו: צמוד לפריים, פר"מ , פק"מ, ריבית משתנה, פר"י, פצ"מ, וגובה המסגרת ואתם לא מבינים מה הוא אומר – שאלו. מודעות למצב חשבון הבנק שלכם, ניהול נכון של חשבונכם ושימוש מושכל באמצעי התשלום השונים, יעזרו לכם להימנע ממצב של משיכת יתר (מינוס) בחשבון. הכרת השירותים הבנקאיים תעזור לניהול מושכל של חשבון הבנק.
התעלמו ממבצעים
ראיתם שלט של מבצע, סוף עונה והנחה מיוחדת והוצאתם את הארנק בדקתם את המחיר האמתי של המוצר? ביררתם כמה המוצר עולה במקומות אחרים בלי "מבצע". קניתם "אריזת חיסכון" במחיר גבוה יותר וזרקתם כי לא יכולתם לגמור את הכול? היו צרכנים נבונים כי שופינג ורכישת מוצרים הוא לא חוויה או צורת בילוי.
אל תזרקו
לפי נתוני המשרד לאיכות הסביבה כמחצית מהאשפה בישראל מורכבת ממזון ראוי למאכל. אנחנו מרבים לזרוק מוצרים שתאריך התפוגה מתקרב, קופסאות אוכל חצי גמורות או מזון שלילדים נמאס לאכול אותו. במקום לזרוק – תקנו פחות. כמה מזון אתם זורקים?
בדקו
מה הם הכספים והזכויות המגיעים לי. אולי מגיע לכם החזר מס ממס ההכנסה? אולי יש קרן השתלמות במקום שעבדתם בו לפני עשור? עשו סדר בערימת המסמכים ובדקו אולי מגיע לך כסף.
חשוב לזכור
בדרך לעצמאות כלכלית יש להתמודד עם שני צדדים: קיצוץ בהוצאות מחד – והגדלת הכנסות מאידך. יש המגדילים הכנסות כיוון שהקיצוץ בהוצאות לא הספיק כדי להגיע לאיזון תקציבי ויש המחליטים להגדיל הכנסות כדי לא לפגוע ברמת החיים על ידי קיצוצים רבים מדי. כך או כך, הגדלת הכנסות היא בהחלט דבר שכדאי לשקול בדרך לעצמאות.