"רק כשמגיע השפל, ניתן לראות מי שוחה עירום" אמר וורן באפט לפני מספר שנים כאשר התבקש להתייחס למשבר הכלכלי הגלובלי.
חשבנו שאנחנו כל יכולים, עמידים בפני כל האיומים, שהעולם שייך לנו, הרי אנחנו צעירים, ואז הגיעה הקורונה והוכיחה לכולנו שחיידק קטן ובלתי נראה יכול לשתק עולם שלם.
מה לא נאמר על המשבר ענק המימדים, על שיעורי האבטלה חסרי התקדים, כמות ההלוואות שנלקחו, תשלומי המשכנתאות שנדחו, הריביות שנסקו, הבורסות שקרסו ועל המשפחות, כן המשפחות, שבן רגע מצאו את עצמן עומדות אל מול קצה התהום של קריסה כלכלית, לא פחות. כן הבלאגן חוגג, אבל למרות כל זה אנחנו חייבים דווקא עכשיו, להניח לרגע את הכל בצד ולחשוב מהו הלקח שחשוב ללמוד מכל העניין.
השלכות משבר הקורונה הולכות ללוות את המשק הישראלי עוד הרבה מאוד זמן – אז איך מוצאים את הדרך להתאושש, איך מתכוננים ליום שאחרי?
חיים ללא חוב
אמרתי זאת כאן בעבר ואומר זאת שוב, חיים בחוב הם דבר גרוע שמעמיד אותנו בסכנה כפולה בטח ובטח כאשר נקלעים לתקופה לא צפויה, במצב שכזה לא רק שאנו לא יכולים לשלם את החוב אלא הוא גם גדל בקצב מפלצתי- כזה שיהיה לנו מאוד קשה להשתלט עליו גם אחרי שהמשבר יגמר. החוב הוא הדבר הראשון לטפל בו על מנת להבטיח לעצמכם יציבות כלכלית.
קרן ביטחון
לא מדובר כאן על קרן למטרת השקעה ורווחים אלא כשמה כן היא – כזו שתספק לכם בטחון לימים בלתי צפויים בדיוק כמו אלה. בכסף שבקרן כדאי שלא נתפתה לגעת בימים שבשגרה ולכן מומלץ לסגור אותו. השתדלו לבחור במוצר פיננסי סולידי מאוד, כזה שיש לכם עליו שליטה מלאה וניתן למשוך ממנו את הכספים בצורה מיידית בעת הצורך (רבים נפגעו מירידת רווחים בקרנות בזמן הקורונה רק בשל עיכובים בירוקרטיים של הגופים הפיננסים). ההמלצה היא שהקרן תכיל סכום שווה לבערך 6 חודשי הוצאות חודשיות ממוצעות שלכם, כך תוכלו להיות מוכנים מראש עם כסף זמין לכל תרחיש ולהימנע ממצב לא מומלץ של כניסה למינוס וקריסה כלכלית.
העדיפו משרות שניתן לעבוד בהן גם מרחוק
אם יש משהו שמשבר הקורונה לימד מעסיקים רבים הוא היכולת של העובדים שלהם להתנהל לא פחות טוב גם מהבית ולכן נראה כי לא רחוק היום בו רבים יאמצו את עניין העבודה מרחוק. לעבודה מהבית יתרונות רבים: חיסכון לעסקים בהוצאות על השכרת משרדים, חסכון של זמן לעובדים בשל אי הצורך בעמידה בפקקים ובנוסף עבודה מרחוק מאפשרת לנו לגור בכל מקום שנרצה ולאו דווקא בקרב ערי המרכז היקרות. על מנת להתכונן טוב יותר לתרחישים לא צפויים מומלץ לכל מי שלא מחזיק בתפקיד שלא ניתן לעבוד בו מרחוק לשקול שינוי ולהחזיק בכזה שייתן לכם יותר יציבות ללא תלות במיקום.
גיוון במקורות ההכנסה
רובנו הגדול מחזיק בעבודה אחת בלבד. גיוון הוא ביטחון וכאשר מקור ההכנסה העיקרי נעלם הקיום של מקורות הכנסה נוספים הופך אותנו ליציבים יותר. החזיקו בלפחות מקור הכנסה אחד והשקעה אחת מניבה.
איזון
אם יש משהו שהתקופה הזו עזרה לנו באמת להבין היא שאנחנו לא צריכים את כל מה שאנו קונים, החיים ללא משלוחי אמזון וקניונים הפלא ופלא עדיין ממשיכים. ימי הסגר גרמו לנו לשוב אל הפשטות, לגלות שבילוי בטבע בחיק המשפחה יכול להיות הרבה יותר נחמד משיטוט ריק בין חלונות הראווה. גם ביום שאחרי, כשמרכזי הקניות הנוצצים יפתחו מחדש, עלינו לזכור את התובנה שהאושר שלנו לא מושפע מהחפצים שלנו ולסגל לעצמינו הרגלים נכונים יותר של צרכנות נבונה.
הסופר ויקטור פרנקל כתב בספרו "האדם מחפש משמעות" כי "את המצב הנוכחי אף אחד מאיתנו לא בחר, אך לבחור איך להתנהג בכל מצב זו תמיד בחירה שלנו". ואכן, קיבלנו כאן הזדמנות פז לחשב מסלול מחדש, להבין שהבלתי אפשרי הוא אפשרי.
קצצו במותרות, חפשו מקורות פרנסה יציבים, התכוננו מראש לכל תרחיש, אל תהיו חשופים, אל תהיו אלו ששוחים ערומים ושרק נהיה בריאים!
הכותבת היא ליטל שמעוני סליבקה – כלכלנית, חוקרת צרכנות ובעלת הבלוג "צריכה אחרת" אשר מייצר שיח ומודעות סביב נושא המינימליזם וצרכנות מינימליסטית. מוזמנים לעקוב אחרי ערוץ האינסטגרם ולהצטרף לדיונים שוטפים בקבוצת הפייסבוק.