בספטמבר 2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
פגשנו את אסיה לויפרמן קוגן – רכזת שיקום כלכלי לחייבים בהליכי חדלות פרעון, ללמוד מעט יותר על עשיית פעמונים בנושא
אשמח שתשתפי אותנו מעט מה אומר פרק השיקום הכלכלי לנמצאים בהליכי חדלות פירעון.
אסיה:
מדובר על מהלך הכולל אנשי מקצוע מדיסציפלינות שונות, משפטיות, כלכליות וחברתיות, המשלבים ידיים לטובת המענה השיקומי של החייבים
פרק השיקום נועד על מנת להבטיח שתי מטרות.
הראשונה – להוביל למצב בו יותר חייבים מסיימים בהצלחה את הליך חדלות הפירעון.
השנייה – לתת לחייבים את הכלים להתנהלות כלכלית שתסייע להם להימנע מחזרה אל מעגל החובות.
תחת מערך השיקום הכלכלי מתקיימות סדנאות התנהלות כלכלית לחייבים, פיילוט למענה פרטני לחייבים והכשרות לאנשי מקצוע המעורבים בתהליך.
ציינת שלושה אפיקי השפעה, תוכלי לפרט כיצד באה לידי ביטוי העשייה הארגונית בנושא?
אסיה:
במסגרת תפקידי במערך התכניות של פעמונים אני מרכזת את הפיילוט שנועד לתת מענה פרטני לחייבים בהליכי חדלות פירעון. במסגרתו אני מלווה באופן אישי חייבות וחייבים אשר מופנים אלי מהסיוע המשפטי, הממונה לחדלות פירעון ורשות האכיפה והגבייה ומסייעת להם במיצוי הזכויות שלהם, בשיפור התעסוקה, בתיווך תהליך חדלות הפירעון ובחיבור לגורמי קהילה שונים על מנת להבטיח מעטפת שתסייע להם להשלים את ההליך בהצלחה.
בנוסף, אנו מסייעים בהובלת מערך הכשרות אנשי המקצוע השונים המעורבים בהליך מתוך הבנה כי שיקום החייב דורש ראיה הוליסטית של החייב, הגורמים המשפיעים עליו, הסיבות המובילות לחובות, מערכת התמיכה הנדרשת לו כדי להצליח בתהליך והבנה מעמיקה יותר של סוגיית העוני ותפיסת עבודה מודעת עוני שפותחה על ידי פרופ‘ קרומר נבו.
בהכשרות לוקחים חלק צוותי רשות האכיפה והגביה, עורכי הדין של הסיוע המשפטי, רשמי ההוצאה לפועל ובעתיד גם נאמנים, השופטים העוסקים בהליך ועוד.
מעבר לשני הפרויקטים שבאחריותך, איך את רואה את המקום של פעמונים כארגון אל מול הגורמים המובילים את הנושא?
אסיה:
לשמחתנו, השותפים המרכזיים בהובלת השינוי (משרד המשפטים- הממונה על חדלות פרעון, רשות האכיפה והגבייה וג‘וינט אשלים) רואים בארגון פעמונים גוף מומחה בתחום השיקום וההתנהלות הכלכלית ובזכות כך אנו שותפים בצמתי חשיבה ותכנון משמעותיים בתכנון הליכי שיקום כלכלי רחבים.
לדוגמה, בחודשיים האחרונים ליווה תחום הידע של פעמונים את מהלך שיפור הסדנאות לחייבים יחד עם משרד המשפטים והגוי‘נט, וכבר למן ראשית הדרך, עוד בטרם כניסת החוק לתוקפו ידע משרד המשפטים להיעזר בנו בגיבוש תפיסת פרק השיקום.
נשמע כמו מהפכה של ממש! יש לך חלום אישי לגביה?
ודאי! אני מאמינה שבעוד מספר שנים החייב יופנה כבר בתחילת ההליך למענה השיקומי המתאים לו וההליך כולו ינוהל בראיה הוליסטית של החייב ולא רק דרך מחשבון דמי מחיה מינימליים ושירות החוב לנושים.