ב-1 בינואר 2019 נכנס לתוקפו שינוי משמעותי בתחום תנאי העסקתם של מלצרים – המהפך המכונה "חוק הטיפים"
איך כל נושא קבלת הטיפים התנהל עד עתה?
בצד של המלצר: עד כה טיפים שקיבלו מלצרים הועברו אליהם אם ישירות מהלקוח כאשר זה שילם עבור הטיפ במזומן ואם מבעל העסק וזאת כאשר הלקוח כלל את הטיפ בעת תשלום החשבון בכ. אשראי. בכל מקרה לא נחשבו הטיפים לחלק מהכנסות העסק או חלק מהשכר המדווח של המלצרים. בנוסף לטיפים היה חייב העסק לשלם למלצרים שכר מינימום על עבודתם בלי קשר לסכום אותו השתכרו מקבלת טיפים.
בצד של המסעדה: העברת התשלום למלצר, בין אם נעשתה במזומן ישירות מהלקוח ובין אם נעשתה בהעברה של העסק כאשר הטיפ התקבל בכרטיס אשראי, לא נכללה בקופה הרושמת של העסק ולא נחשבה לחלק מההכנסות.
מה השתנה בעקבות "חוק הטיפים"?
בצד של המלצר: על פי הפסיקה הטיפים שמקבלים מלצרים יכנסו לקופת העסק ויכללו במשכורת המדווחת ובכך יכללו בתנאים הסוציאלים המגיעים לעובד ובניכויים בהם מחויב (דמי מחלה, חיסכון פנסיוני, דמי פיטורים, ביטוח לאומי וכדומה). במידה והטיפים יהיו נמוכים משכר המינימום, ישלים המעסיק את הסכום הנדרש לשכר מינימום כשהוא לוקח בחשבון את הטיפים שהתקבלו.
בצד של המסעדה: הטיפים יכנסו לקופה הרושמת של בית העסק אולם סוגיית תשלום מע"מ בגינם נותרה בשלב זה פתוחה – בעוד שהמסעדנים טוענים שטיפים אינם חלק מהכנסותיהם ועל כן אין לחייבם בתשלום מע״מ על קבלתם, רשות המיסים חושבת שיש לחייב את העסק בתשלום מע״מ גם על הכנסה זאת, במרץ תתקבל החלטה בנוגע לסוגית המע״מ ועד אז לא חייבים העסקים בתשלום מע״מ על טיפים.
לסרטון הסבר על חוק הטיפים של סלע – סטודנטים למען עובדים