בני הנוער בחופש וזה מורגש היטב בבית. המטבח עובד 24 שעות ביממה והאוכל צריך להיות זמין לילדים ולחבריהם בכמויות גדולות ובכל שעה, המזגן דולק ללא הפסקה, וההבדלים בין יום ולילה כבר לא ברורים – הילדים ישנים כשאתם יוצאים לעבודה וכשאתם רוצים ללכת לישון, מבחינתם זה אמצע היום. גם אם לא ראיתם אותם במשך יום שלם, ניתן ללמוד על פועלם באמצעות התבוננות על העקבות הרבים הפזורים ברחבי הבית.
ביחד עם המורכבויות של החופש הגדול מגיעות הבקשות לכסף – כסף לבילויים, כסף לנסיעות, כסף לקניות של דברים שצריך, כסף לקניות שלא צריך, כסף לאוכל בחוץ, כסף לקניות באינטרנט וכל הבקשות הללו מסתכמות בסופו של דבר לסכומים לא מבוטלים, עד כדי אובדן היכולת לעשות חשבון.
התנהלות ההורים בחופש הגדול היא אתגר לא פשוט, בעיקר אם רוצים גם לשמור על איזושהי מסגרת תקציבית וגם לשמור על היחסים עם הילדים ולהימנע מהאשמות היותנו משביתי חופשים והורסי הנאות. עם זאת, הצבת גבולות כספיים שונה במהותה מהצבת גבולות אחרים בכך שאמנם החופש הוא של הילדים אבל הכסף הוא שלנו, המבוגרים. אנו עובדים קשה עבור הכסף ומוטלת עלינו האחריות לקבוע כמה ממנו יוקדש להוצאות ובילויי החופש הגדול של המתבגרת או המתבגר.
החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת לשיעורים בחינוך פיננסי לנוער.
התמודדות בנושאים כלכליים מגוונים בחופש, מאפשרת לנו לצייד את הנוער בכלים להתנהלות פיננסית נבונה. זאת המתנה הגדולה שאתם יכולים לתת להם לחופש – ללמד אותם איך לנהל את ענייניהם הפיננסיים וכיצד לחלק את הכסף, כך שיספיק לדברים שחשובים להם באמת. בזכות השיעורים הללו ילדיכם יגדלו להיות מבוגרים אחראים יותר.
להלן כמה עצות שיסייעו בשיח הבלתי פוסק בענייני כסף בחופש הגדול:
- ערכו תיאום ציפיות – גם אם לא עשיתם תיאום ציפיות בתחילת החופש, אף פעם לא מאוחר מידי. דברו עם הילד או הילדה על חשיבותו של החופש הגדול ועל הרצון שלכם שתהיה להם חופשה נעימה וכייפית. בשיחה ניתן להתייחס לעובדה שאף פעם גם כמבוגרים איו לנו מספיק כסף כדי לקנות ולעשות את כל מה שהיינו רוצים. לכן, יש חשיבות גדולה להגדרת סדרי עדיפויות, לבחירת הדברים שהכי חשובים בחופש הגדול ולהערכת העלויות של דברים אלו.
- תקציב נותן מסגרת – הגדרת תקציב והתנהלות לפי תקציב, מסייעים באמת לעשות שימוש נכון בכסף העמוד לרשותם לחופש הגדול. נסו להגדיר עם ילדים מסגרת תקציב להוצאות בחופש, אם הם יכולים לעשות זאת בעצמם – מה טוב. לאחר הכנת תקציב, אפשר להתבונן על סך העלויות הצפויות בחופש, ולראות את התמונה המלאה – חופש גדול הוא גדול גם בהוצאות, ומהווה אתגר גדול לכיס של כולם.
- דמי כיס – לאחר שהילדים מגדירים תקציב לחופש, הגדירו איתם ביחד מסגרת לדמי כיס. כמה כסף אתם יכולים לתת להם מדי שבוע, וחשוב לא פחות למה הוא משמש – מה נכלל בהוצאות שדמי הכיס אמורים לכסות. נקודה זאת מהותית לאופן בו יתנהלו הדברים במהלך החופשה ומונעת מתח ומריבות מיותרות.
- התעקשו איתם על עבודה – בני הנוער מגיל 15 פנויים ויכולים לעבוד באופן סדיר בחופש הגדול. מלבד החיסכון הפיננסי הנובע מהעובדה שהם הכסף מרוויחים כסף שמשמש אותם להוצאותיהם, לומדים הילדים את המשמעות של עבודה עבור כסף, ואיך זה מרגיש להוציא כסף שעבדת קשה עבורו.
- נחישות – אחרי שהגדרתם, תאמתם ציפיות החופש וקיבלתם החלטות משותפות – חשוב להקפיד על עמידה בהגדרותיכם בעקרונות ובהסכמים. הילדים ימשיכו לבקש מכם כסף, מעבר למה שהוחלט מראש, ואתם צריכים להתעקש כדי ללמד אותם את חשיבות העמידה בהסכמים. מעבר לערך החינוכי, תראו שככל שתמשיכו לעמוד על שלכם, הילדים יבינו שאתם לא מתכוונים לוותר וירפו מכם את הלחץ הבלתי פוסק.
- הנחו אותם כיצד כדאי מומלץ להוציא כסף וממה כדאי להימנע. הילדים לא תמיד ירצו להקשיב לעצות שלכם ובמיוחד כשהן יוצאות נגד החופש שבחופש הגדול. למרות זאת התעקשו להשמיע את תורתכם, מניסיוננו חלק מהדברים יקלטו וילדיכם אף יישמו אותם בהצלחה.